آخرین اخبار

مسائل زکات

*زکات دراسلام یکی از مهمترین ارکان بشمار می رود. *در قرآن مجید بنابر قول مشهور هفتاد ودو مرتبه دستور زکات با نماز ذکر شده است. *در روایتی آمده است کسی زکات ندهد نمازش پذیرفته نمی شود. * در حدیثی دیگر وارد شده که به وسیله زکات اموال خویش را حفظ کنید وبه وسیله صدقه دادن بیماران […]

اشتراک گذاری
۱۴ خرداد ۱۳۹۷
282138 بازدید
کد مطلب : 5144

*زکات دراسلام یکی از مهمترین ارکان بشمار می رود. *در قرآن مجید بنابر قول مشهور هفتاد ودو مرتبه دستور زکات با نماز ذکر شده است. *در روایتی آمده است کسی زکات ندهد نمازش پذیرفته نمی شود. * در حدیثی دیگر وارد شده که به وسیله زکات اموال خویش را حفظ کنید وبه وسیله صدقه دادن بیماران خویش را معالجه نمائید. *آنحضرت (ص)فرمود کسیکه خداوند به اومال داده زکات آنرا ندهد مالش در روز قیامت به شکل ماری زهر دار که موهای سرش ریخته تبدیل می شود وخود را به گردن او می آویزد سپس دو طرف دهان آن شخص را گرفته می گزد ومی گوید من مال تو هستم من خزانه تو تو هستم. *نیز فرمود هیچ مالی دردریا وخشکی از بین نمی رود مگر به علت ندادن زکات.ودر هرمالی که زکات مخلوط بشود آنرا ازبین می برد. *زکات بر چه کسی فرض است؟ زکات بر هر زن و مرد مسلمان عاقل و بالغ که مالک نصاب شرعی باشد فرض است به شرط آنکه یک سال کامل بر اموال او بگذرد و به اندازه سرمایه اش یا بیشتر مقروض نباشد. ومال او از حوائج اصلی اش بیشتر باشد.

*نصاب شرعی وجوب زکات در اموال چیست؟ در ۵/۸۷ گرم طلا و ۳۵/۶۱۲ گرم نقره یا اموال تجارتی که قیمت آنها که حد نصاب طلا برسد یا معادل نصاب طلا پول نقد داشته باشد، در آن زکات فرض است.

*در کدام اموال زکات فرض است؟ ۱- طلا ۲- نقره ۳- کالای تجارتی ۴- گاو، گوسفند و شتر ۵- پول نقد

*زمان و مقدار وجوب زکات چیست؟ بعد از گذشت یکسال هجری قمری بر اموال ۵/۲ درصد از کل دارایی به عنوان زکات پرداخت شود، که همان یک چهلم است

*زکات به چه کسی داده شود؟ ۱- فقرا: یعنی کسانی که مال کمی دارند. ۲- مساکین: یعنی کسانی که هیچ چیز ندارند. ۳- مقروض که به اندازه نصاب شرعی مال ندارند. ۴- مجاهدین و طلاب علوم دینی. ۵- مسافری که در راه مانده است.

*به چه کسانی دادن زکات جایز نیست؟ ۱- کافر و اهل بدعت ۲- مال داری که مالک نصاب شرعی باشد ۳- سیدها ۴- اصول یعنی پدر و مادر، پدر بزرگ و مادر بزرگ ۵- فروع یعنی فرزند، نوه، نبیره ۶- زن به شوهر و بالعکس ۷- برای امور ساختمانی مسجد و مدرسه یا درست کردن راه، پل و حفر چاه، غسل و کفن میت و پرداخت قرضهایش.

*در کدام اموال زکات فرض نیست؟مال گم شده، وامی که بدهکار منکر است، اموالی که غصب و مصادره و دزدیده شده اند، منزل مسکونی، البسه، اثاثیه منزل، وسائط نقلیه که برای تجارت نباشند، منازل ومغازها وتمام اموالی که برای کرایه باشند ، اسباب ووسائل کار وحرفه ، قفسه ها ویخچال مغازه ودیگر اسبابی که مورد استفاده اند وبرای فروش نیستند ،مهریه زن که بر عهده شوهر است ،بر سرمایه ای که کمتر یا برابر با بدهی واحتیاجات اصلی مالک باشد.

*احکام صدقه فطر : اگر کسی دارای این اندازه مال باشد که زکات بر آن واجب شود بر چنین شخصی صدقه فطر واجب می شود فرق نمی کند که از مال تجارت باشد یا نه ، سال بگذرد یا نگذرد.  مستحق صدقه فطر اشخاصی هستند که مستحق زکات بودند . *مقدار صدقه فطر : صدقه فطر از گندم وآرد ۲۵۰/۲ از جو وآرد آن ، چهار کیلو، واز خرما چهار کیلو لازم است که سرپرست خانواده از خود وفرزندان کوچک  خود به مستحق آن پرداخت  نمائید. * در تمام اجناس ذکر شده جایز است قیمت آنها پول نقد فطریه پرداخت گردد.

*مسائل : هنگام پرداخت یا جدا کردن زکات نیت لازمی است * بر زیور آلات طلا ونقره  مورد استفاده زنان زکات فرض است * وهر سال به قیمت روز محاسبه ویک چهلم قیمت آنها پول نقد پرداخت گردد * دادن زکات قبل از تمام شدن یکسال بر اموال جایز است*اگر کسی دیگری را وکیل پرداخت زکات معین کرد جایز است *اگر کسی مقدار کمی طلا ونقره واموال تجارتی دارد که جمع آنها معادل ۵/۸۷ گرم طلا میشوند زکات بر مجموع آنها فرض است  * اگر کسی مبلغی پول نقد ومقداری طلا دارد که جمعا به حد نصاب شرعی می رسند زکات در آنها فرض است* زکات اموال تجارتی به نرخ روز وفروش محاسبه می گردند * دادن زکات به خویشاوندان علاوه از اصول وفروع جایز بلکه افضل است * دادن زکات به مدارس دینی جایز است البته مسئول مدرسه در جریان گذاشته شود تا در مصرف صحیح خرج شوند * دادن زکات به طلاب علوم دینی از دوجهت ثواب دارد یکی ثواب دادن زکات ودومی اینکه پولش جهت پیشرفت ونشر دین مصرف می شود * مالی که بر ذمه دیگری قرض است هنگام دریافت زکات آن فرض می شود * اگر بدهی بدهکار فقیر بعنوان زکات معاف شود زکات ادا نمی گردد بلکه اول زکات به او داده شود سپس بعنوان قرض از او دریافت گردد* زکات پولی که در شرکت گذاشته واجب است.* بر  اموال مدارس دینی ومساجد زکات لازم نیست.* دادن زکات به برادر ، خواهر یا زن پدر که مستحق باشند جایز است. * در پولی که برای حج واریز شده زکات نیست.* ادای زکات در رمضان موجب ازدیاد ثواب است. * در زکات طلا ونقره قیمت وقت واجب شدن زکات معتبر است. * از چهل گوسفند  یک گوسفند یکساله از ۱۲۰ دو گوسفند از ۲۰۱ سه گوسفند واجب است بشرط اینکه به مراتع برای چریدن برده شوند ودر خانه نگهداری نشوند. * بر دیوانه  وبچه نابالغ زکات اموالشان فرض نیست. * در مال حرام زکات فرض نیست باید تمام آن به صاحبش برگردانده شود یا صدقه گردد. * در زکات تملیک  یعنی مالک گردانیدن مستحق بلاعوض شرط اداء زکات است.  * اگر کسی فوت کرد وزکات مالش را اداء نکرده  در صورتی که برای اداء زکات وصیت کند از یک سوم ترکه زکات اداء کرده شود.* دادن هزینه تحصیلی طلبه ودانشجو که والدین آنها فقیرند جایز است.

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *